DSpace Repository

ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ВМІСТУ НІТРАТІВ У РОСЛИННІЙ ПРОДУКЦІЇ

Show simple item record

dc.contributor.author Приймак, В. В.
dc.contributor.author Семенюк, С. К.
dc.contributor.author Ласька, С. С.
dc.contributor.author Pryimak, V. V.
dc.contributor.author Semeniuk, S. K.
dc.contributor.author Laska, S. S.
dc.date.accessioned 2019-02-12T13:30:15Z
dc.date.available 2019-02-12T13:30:15Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://ekhsuir.kspu.edu/handle/123456789/8324
dc.description Приймак, В. В. Екологічна оцінка вмісту нітратів у рослинній продукції / В. В. Приймак, С. К. Семенюк, С. С. Ласька // Таврійський науковий вісник : науковий журнал. – Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2018. – Вип. 101. – С. 215-219. uk_UA
dc.description.abstract В статті викладено матеріали щодо екологічної оцінки вмісту нітратів у рослинній продукції. Проведені дослідження по визначенню нітратів експрес– методом за допомогою нітрат-тестера у рослинній продукції, яка користується попитом серед жителів міста Херсона в різні пори року. Відбір проб проводився у період жовтень-квітень, і вивчена сезонна динаміка вмісту нітратів. Фактичні дані порівнювалися зі шкалою ГДК на приладі. Було визначено, що в осінній період майже вся рослинна продукція відповідала гігієнічним нормативам, окрім декількох зразків цибулі ріпчастої та груш. Досліджені зразки цибулі ріпчастої з підвищеним вмістом нітратів відзначалися в усі сезони року, частка їх становила 22,67-100%. У весняний період вміст нітратів вище, ніж осінній, це свідчить про те, що вміст нітратів в тепличній продукції високий, і для її вирощування використовували нітрогеновмісні мінеральні добрива у великих кількостях. Максимальні показники вмісту нітратів в період досліджень становлять 908,79 мг / кг – 599,27 мг/кг. Отримані результати дають можливість проінформувати населення про стан рослинної продукції на наявність нітратів. В статье изложены материалы по экологической оценке содержания нитратов в растительной продукции. Проведены исследования по определению нитратов экспресс-методом с помощью нитрат-тестера в растительной продукции, которая пользуется спросом среди жителей города Херсона в разные времена года. Отбор проб проводился в период октябрь-апрель, и изучена сезонная динамика содержания нитратов. Фактические данные сравнивались со шкалой ПДК прибора. Было определено, что в осенний период почти вся растительная продукция отвечала гигиеническим нормативам, кроме нескольких образцов лука репчатого и груш. Исследованы образцы лука репчатого с повышенным содержанием нитратов отмечались во все сезоны года, доля их составляла 22,67-100%. В весенний период содержание нитратов выше, чем осенний, это свидетельствует о том, что содержание нитратов в тепличной продукции высок, и для ее выращивания использовали азотсодержащие минеральные удобрения в больших количествах. Максимальные показатели содержания нитратов в период исследований составляют 908,79 мг/кг - 599,27 мг/кг. Полученные результаты дают возможность проинформировать население о состоянии растительной продукции на наличие нитратов. The article deals with the ecological assessment of the nitrate content in plant products. The studies have been carried out on determination of nitrates by the express method with a nitrate tester in plant products with high demand among residents of the city of Kherson in all the seasons of the year. Sampling was being conducted from October to April, and the seasonal dynamics of nitrate was investigated. The actual data was compared to the MPC (maximum permissible concentration) with the instrument. It was determined that in autumn almost all plant products comply with the hygiene requirements, except for several samples of onion and pears. Investigated samples of onions with high nitrate level were observed for each season of the year, the nitrate fraction was 22.67 – 100%. In spring, the nitrate level is higher than in autumn: it indicates the high nitrate level in greenhouse products, and the use of mineral fertilizers with nitrogen in large quantities for its cultivation. The maximum level of nitrate during study period is 908.79 mg / kg – 599.27 mg / kg. The obtained results give an opportunity to inform the population about the presence of nitrates in plant products. uk_UA
dc.subject нітрати uk_UA
dc.subject рослинна продукція uk_UA
dc.subject нітрат-тестер uk_UA
dc.subject екологічна оцінка uk_UA
dc.subject сезонна динаміка uk_UA
dc.subject нитраты uk_UA
dc.subject растительная продукция uk_UA
dc.subject нитрат-тестер uk_UA
dc.subject экологическая оценка uk_UA
dc.subject сезонная динамика uk_UA
dc.subject нитраты uk_UA
dc.subject растительная продукция uk_UA
dc.subject нитрат-тестер uk_UA
dc.subject экологическая оценка uk_UA
dc.subject сезонная динамика uk_UA
dc.subject nitrates uk_UA
dc.subject plant products uk_UA
dc.subject nitrate tester uk_UA
dc.subject ecological assessment uk_UA
dc.subject seasonal dynamics uk_UA
dc.title ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ВМІСТУ НІТРАТІВ У РОСЛИННІЙ ПРОДУКЦІЇ uk_UA
dc.title.alternative Экологическая оценка содержание нитратов в растительной продукции uk_UA
dc.title.alternative Ecological Assessment of Nitrate Content in Plant Products uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account