DSpace Repository

ДОСЛІДЖЕННЯ ІОНІЗУЮЧОЇ ДІЇ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ МІКРОХВИЛЬОВОЇ ПЕЧІ НА ПИТНУ ВОДУ

Show simple item record

dc.contributor.author Пастушенко, Я. О.
dc.contributor.author Кундельчук, О. П.
dc.contributor.author Семенюк, С. К.
dc.contributor.author Pastushenko, Ya. O.
dc.contributor.author Кundelchuk, O. P.
dc.contributor.author Semenyuk, S. K.
dc.date.accessioned 2018-10-18T11:03:35Z
dc.date.available 2018-10-18T11:03:35Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://ekhsuir.kspu.edu/handle/123456789/7291
dc.description.abstract Дозиметричні дослідження з використанням побутового дозиметра SMG-2 виявили тимчасове (до 2-х годин) достовірне зростання рівня іонізуючого випромінювання від водопровідної питної води, яка пройшла кип’ятіння в побутовому електрочайнику, але – не в мікрохвильовій печі. Згідно нормативів, рівень виявленого короткочасного іонізуючого ефекту є шкідливим для здоров`я людини. В статті обговорюються можливі механізми виявленого феномену. Our research on drinking water using the SMG-2 household dosimeter showed that the heat treatment (boiling) using a conventional gas cooker or using a microwave oven does not lead to significant changes in the dosimeter parameters compared with cold water. However, boiling using the A-PLUS model of an electric kettle causes a statistically significant increase in dosimeter performance compared to cold water: from 0,30  0,019 μSv/h to 0,40  0,019 μSv/h. After 2 hours after boiling - the dosimeter returned to the initial values and amounted to 0,28  0,014 μSv/h. According to the standards, the level of short-term ionizing effect detected is harmful to human health. The probable cause of the dangerous short-term increase in the level of ionizing radiation from drinking water is the nonterminal effect of electromagnetic radiation from the heating element of the kettle, since boiling water on the gas stove and in the microwave oven has not led to a statistically significant ionizing effect. uk_UA
dc.subject іонізуюче випромінювання uk_UA
dc.subject дозиметрія uk_UA
dc.subject мікрохвильова піч uk_UA
dc.subject електричний чайник uk_UA
dc.subject водопровідна питна вода uk_UA
dc.subject ionizing radiation uk_UA
dc.subject dosimetry uk_UA
dc.subject microwave oven uk_UA
dc.subject electric kettle uk_UA
dc.subject plumbing drinking water uk_UA
dc.title ДОСЛІДЖЕННЯ ІОНІЗУЮЧОЇ ДІЇ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ МІКРОХВИЛЬОВОЇ ПЕЧІ НА ПИТНУ ВОДУ uk_UA
dc.title.alternative RESEARCH OF IONIZING EFFECTS OF ELECTROMAGNETIC RADIATION OF MICROWAVE OVEN ON THE DRINKING WATER uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account